that darn cat

Jag har tänkt en del på varför jag gjorde den här bloggen. Utan att vara varken misogyn eller missunnsamm vill jag ändå påstå att utbudet av texter i bloggformat är ofattbart likriktat; lejonparten av de mest lästa bloggarna är yngre kvinnor. Dom konsumerar, skriver om vad dom konsumerar, fotograferar sin konsumtion och beskriver en vardag som graviterar mot konsumtion som nattfjärilar vid ett upplyst fönster. De mest lästa manliga bloggarna anpassar sig antingen till "bloggosfärens" uppfattning av kvinnlighet (boi-fenomenet), eller skriver om politik och befäster bilden av mannen som "det seriösa könet".

Med detta skrivet vill jag dock inte göra anspråk på att fylla något slags tomrum. Tvärtom är jag övertygad om att detta eventuella tomrum redan är fyllt flera gånger om av läsvärda duktiga skribenter, men att dessa har svårt att bli lästa mitt bland alla högljutt skrikande nyliberlala enmanstankesmedjor, personligheter köpta i klädbutiker och  modigt sanningssägande sverigedemokrater. Den enda ambition jag har med den här bloggen är att utveckla mitt skrivande inför publik, dela med mig av anekdoter, tankar och prylar jag gillar och förhoppningsvis göra det på ett intressant/roligt/ärligt vis. Det var så nära en principförklaring ni kommer för denna gång.



Den här gången kommer det att handla om film. Hade kanske kunnat skriva något om brittiska gangsterfilmer från Brighton Rock och framåt och kört en massa sköna screenshots, men det ämnet är lite för tradigt och känns gjort.


Istället vill jag uppmärksamma er läsare på en filmgenre som kanske inte får lika mycket uppmärksamhet; filmer med djur i huvudroller. Vi kör en genomgång av några starka titlar. Hoppas att ni blir inspirerade!


Karate Dog (2004)
A new breed of action hero står det på affischen. Det säger väl allt. Den här filmen handlar om en hund (forne rolig-på-riktigt-mannen Chevy Chase) som inte bara talar med människor; han är karatemästare också. Tillsammans med husse, som är polis, ska de lösa ett bestialiskt (no göteborg intended) mord. Förvänta er en blandning mellan Lassie och Dödligt Vapen 4.




That Darn Cat (1997)
När djur har viktiga roller i filmer ska de ofta skälla, mjaua eller göra vad de nu gör för att kommunicera någonting livsviktigt till de mänskliga karaktärerna. I J-P Melvilles mästerverk Le Samouraï (1967) är det hjältens burfågel som avslöjar att en antagonist är i rummet. I den här filmen är det en katt med ett par solbrillor som ska hjälpa Doug och Ricci att lösa ett brott (verkar vara ett populärt tema).




Quigley (2003)
Affischen! Gary Buseys enorma underbett, lensflare och en hund i slips! Tydligen handlar den om att Busey varit elak och inte får komma in i himlen. Gud ser dock att han innerst inne har potential till att vara god, och bestämmer sig för att reinkarnera Busey som en liten hund (i jordelivet hatade Busey hundar) så att han ska kunna ställa allting till rätta.



MXP - Most Xtreme Primate (2003)
Från skaparna av Air Bud, som ni ser. Dessa skapare har uppenbarligen riktat in sig på idrottsutövande djur av olika sorter. Air Bud-serien går från första filmens ganska fina och varmt berättade historia om hyperkommersialismen inom sportvärlden genom ögonen på en golden retriever som är grym på basket, till att i senare filmer spåra ur i tvättbjörnar som kan spela baseball. Här har vi en chimpans som åker snowboard.


Det förefaller alltså som att inom djurfilmen som genre dominerar historier om djur som gör saker som människor gör. Dramatiken uppstår i kulturkrocken, som så ofta i film. Här kanske på ett mer endimensionellt sätt. Den bästa djurfilmen jag sett är den där pingvinrullen som kom för några år sen. Det är den enda film som lyckats skapa den här känslan av att "dom gör ju precis som oss!" utan att placera ett par ray-bans och en polisbricka på en katt.


signing off

Kommentarer
Postat av: coola killen

Här måste jag faktiskt säga ifrån! Djurfilmerna har varit väldigt stora. Både Air Bud och Beethoven är filmer som oerhört många sett. Sen finns den där med hundarna och katten som är någonstans ute på landet och ska hitta hem till sin husse n shit.

Men jag måste hålla med om att djurfilmer inte får den uppmärksamhet de förtjänar. MVP-serien är hur bra som helst.

2009-11-04 @ 01:20:53
Postat av: ed hardy perfume

Other areas, like science and art, aim for breadth, but the inventory can be patchy depending on the location. B&N is also a decent place for reasonably-priced gifts; in addition to journals, board games and java-related paraphernalia, sale and remainder aisles display hundreds of coffee table books at drastic discounts.

2010-04-07 @ 09:16:10
URL: http://www.edhardytime.com/
Postat av: tiffany and co

Beethoven är filmer som oerhört många sett. Sen finns den där med hundarna och katten som är någonstans ute på landet och ska hitta hem till sin husse n shit.ok!

2010-04-07 @ 11:17:23
URL: http://www.tf-mart.com/
Postat av: luckyoyo

Imagine how much happier you would be if you simply stopped complaining? Much of what you complain about is outside of your control anyway. What’s the point of



brooding about something you have no power to change? Not very intelligent, if you ask me.

Simply becoming conscious of how much you complain is the first step to stopping. When you recognize that you’re complaining, stop and take notice of it. Ask yourself if you would rather complain, or be happy.

2010-08-10 @ 09:32:30
URL: http://www.salethomassabocharme.com/
Postat av: zhaka

In summer, a pair of comfortable and stylish shoes, not only showed off your legs, but also allows you to add much color to the overall temperament. Either with high heels or with the level, there are all have demonstrated a deep sense of T stage style.

2010-08-11 @ 09:14:13
URL: http://www.edhardystorekleidung.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0